Etter å ha vært med på kåringen av Entrepreneur of the year 2010 i region sør, har jeg gjort meg noen tanker om kanskje vår tids viktigste helter –gründerne. Ja, jeg har valgt å skille mellom en entreprenør og en gründer i denne sammenheng, fordi jeg selv har identifisert meg med rollen som entreprenør, men aldri som gründer! Forskjellen? Gründeren har geniale ideer.
Nasjonens fremtidige verdiskapning er avhengig av gründerne! Siden de såkalte SMB-bedriftene (små og mellomstore) utgjør den viktigste veksten i sysselsetting, er det behov for mange av dem. I snitt arbeider det kun drøye 6 personer i SMB-bedriftene, men det er her de fleste innovative gjennombrudd skapes. Derfor trenger Telemark kunnskap om og kultur for å dyrke frem gründerne.
Regionen har både gode tiltak og gode resultater på dette området! Ungt Entreprenørskap samarbeider med de uhyre viktige lærerne i ungdomsskole, videregående skole og høyskole. Vi er bortskjemt med å se Telemarks studentbedrifter i nasjonale og europeiske finaler. På pallen! I forrige uke ble det arrangert gründercamp på Høgskolen i Telemark, og en av mine kollegaer sa entusiastisk: ”Jeg så flere spennende ideer her enn jeg har sett det siste året til sammen”. Dette arbeidet er viktig, fordi ungdommer som har hatt slik opplæring i skolen nærmere tredobler sannsynligheten for at de etablerer egen virksomhet. Og med regionens statistikk på de som faller ut av skolen, så er dette kanskje et av de mest konkrete tiltakene vi kan gjøre for å heie frem de kreative (les: ville og gale), praktikerne (les: de som ikke føler seg hjemme i det akademiske) og de som ikke lar seg skremme av andres jante-kommentarer.
Akkurat her er jeg ved poenget etter gårsdagens motiverende møte med kandidatene til Entrepreneur of the Year-pris. Vi møtte vekstskapere som har fått til mer enn dobling av omsetning og arbeidsplasser midt i krise-perioden vi har bak oss! Disse synes å ha en ting felles: De er døve på det ene øret! Til gjengjeld hører de svært godt på det andre. Det døve øret bruker de når folk forteller dem at det de har begynt på er umulig, urealistisk, eller i alle fall forferdelig slitsomt. Det friske øret bruker de for å lytte til kundenes behov, og for å lytte seg frem til andre som kan mer enn dem selv og dermed kan bidra til suksess.
Velstandsnivået i Norge er fortsatt avhengig av gründerne som tør, vil og kan –og som er døv på det riktige øret.