Wednesday 5 December 2018

Får vi Norsk Industri med på laget for å sikre norsk industris overgang til sirkulærøkonomi?

https://kommunal-rapport.no/meninger/debatt/2018/11/nytt-deponi-og-norske-kommuner-0?fbclid=IwAR0shfkVCUkV8uuS2QFOEJ-W2QTz5FInEX9IKED2QXitOJmZlvydGokfPHk"Får vi Norsk Industri med på laget for å sikre norsk industri og kommuners overgang til sirkulærøkonomi?" -det burde vært overskriften om deponi og norske kommuner, Stein Lier-Hansen. Langøya blir full en dag -jo mer vi importerer, jo fortere. Du sier 2022, NOAH og Bellona opererer med 2024 og 2026 gitt visse forutsetninger. At det haster så veldig nå, må vel nesten NOAH selv og kanskje også dere ta deler av ansvaret for, siden det ikke kreves romfartsteknologi for å beregne når et hull blir fullt. Om kommunenes manglende engasjement skriver du, men Porsgrunn kommune har vært en sterk pådriver på å løse disse problemene ved roten de siste 4 årene, ikke ved å fortsette gårsdagens praksis. 

Derfor mener jeg det er relevant å spørre Norsk Industri om:

1: Kan dere bidra til å offentliggjøre hvilke industriaktører som er avhengig av et volumdeponi, og at vi dermed kan sette søkelys på hva som er alternative teknologiske løsninger? De finnes, og kommer til å bli utviklet i større og raskere grad når den kommersielle oppsiden blir tydelig for bransjen som i dag jobber med innovasjon. Min påstand er at samtlige ønsker seg en plan B, de fleste har en plan B, men velger plan A fordi den er billigst. Kronos Titan har fått walkover i en lang periode mht å iverksette rensing som gjøres andre steder i verden.

Tilsvar 17.12.18
2: Kan dere gjøre mer for de små teknologiselskapene som jobber med måter å forandre verden? De jobber i motbakke, fordi det er så mye penger og stor makt i å bevare dagens praksis. Fakta er at de fleste avfallsforbrenningsanleggene ønsker å rense flyveasken og redusere mengdene farlig avfall til deponi.
3: Hva gjør dere for å hjelpe prosjekter som eksempelvis Raudsand-prosjektet, som ønsker å løse farlig avfallsstrømmer med teknologi, og deponere den siste uungåelige resten i fjellhaller som er langt fra folk og laget til fomålet -ikke gjenbruke hull i fjellet som aldri var laget for å være tett lagringsplass. Disse gruvene i Brevik burde Norsk Industri engasjere seg i ut ifra hva kan gruvene og nærhet til norges største punktutslipp av CO2 kan brukes til som er langsiktig og sirkulærøkonomisk. Har jeg oversett at Norsk Industri kan ha heiet på eksempelvis algeprosjekt i gruvene, slik det gjøres og klappes for i Finnfjord. Fakta er at Brevik-alternativet er dødt etter at både Porsgrunn kommune og Norcem har avvist etablering av et deponi i gruvene. Norcem har som kjent konsesjon til 2040.
Det var tre kjappe utfordringer. Men det Norsk Industri og beslutningstakere bør svare på er fakta og utfordringer gitt i dette høringssvaret til NOAHs konksekvensutredning: Brevik Vels høringsinnspill.


Artikkel skrevet av Stein Lier-Hansen i Kommunal Rapport 05.12.18:
https://kommunal-rapport.no/meninger/debatt/2018/11/nytt-deponi-og-norske-kommuner-0?fbclid=IwAR06CBpjsSyA4_k9xeDcLikMFLmye0srE-mERQh0uy5uH1agJ4cWIGAOuXA

Mitt tilsvar publisert i papirutgaven 14.12.18, digitalt 17.12.18:

No comments:

Post a Comment