Kjære Fredric
I dag svarer du på en rekke utfordringer i Varden. Jeg har
blitt spurt om mitt syn på dine innspill i deponisaka tidligere, og har sagt
til journalisten, "Fredric Hauge tar jeg ikke alvorlig, og syns ingen av
oss skal bruke tid på ham". Likevel stilte jeg opp denne gangen basert på
en risikovurdering. Risiko er sannsynlighet multiplisert med konsekvens, og selv
om sannsynligheten er liten, vil konsekvensen være stor. I all fremtid.
Sannsynligheten kan heller ikke neglisjeres basert på din nære relasjon til
lederen i Norsk Industri og andre som også har ment at Brevik er best. I 20 år.
Uavhengig av hva som har skjedd teknologisk i denne tiden, alternative metoder,
alternative lokaliseringer og alternative anvendelser av de ulike arealene som
skal båndlegges til formålet. Og uavhengig av befolkningens høye rop, og en
erfaren industrikommunes tydelige nei. Vanligvis skal et nei være nok når et
overgrep er i ferd med å skje.
La meg stille deg noen spørsmål basert på ditt svar i dagens
avis:
- Hvorfor påstår du at det ikke finnes problemer i Langvik-prosjektet som ikke kan løses, mens du har tatt en kategorisk "umulig-holdning" til alternativet i Nesset?
- Hvordan kan du innta en skråsikker holdning til problemene i Langvik når konsekvensutredningen fortsatt ikke har svar på sammensetning i utslipp, rettigheter til gruver, mengde og oppførsel av eksplosjonsfarlig gass som vil utvikles? Du ser ingen problemer, og har stor tillit til dokumentet som nå foreligger. Jeg ser mange problemer. Et av dem som burde bekymre deg og NOAH er det faktum at Norcem skal fortsette sin utvinning av kalkstein. I COWI's rapport i april 2016 slår de fast at Brevik er uegnet hvis ikke kalksteinutvinningen avsluttes: "Ikke aktuelt å fortsette gruvedrift hvis det skal deponeres der".
- Du mener landdeponiet i Jøssingfjorden som nå gir store utslippsproblemer, som du var en ivrig forkjemper for, er den beste av de to alternativene -deponi i vann eller på land. Har du tenkt på at det kan finnes et tredje alternativ? Teknologiske løsninger? Dette spørsmålet blir i mine øyne ennå mer paradoksalt når du mener at din partner NOAH er verdensledende på å binde og stabilisere tungmetaller. Når det er sagt skynder jeg meg å legge til at jeg tror det finnes ennå bedre partnere for deg hvis du virkelig ønsker løsninger, partnere som har patenterte teknologier og grønn ryggrad.
- Hvis din satsing på Beba ikke har noe med deponisaka å gjøre, hvorfor sitter da Carl Hartmann i styret? Hvorfor sier du at Gjelsten Holding har investert når Beba eies 35% av NOAH?
Til sist et spørsmål jeg sitter igjen med, men som ikke er
til deg, Fredric, men min egen undring: Hvem kan ha tillit til en mann som sier
"jeg ser ikke lekkasjer på sikt" når NOAH selv har fortalt i
NRK-intervju at "det vil alltid lekke ut noe" (Terje Ulltang, 15.
september 2017). NOAH sa selv i møtet i Brevik (Egil Solheim, 10. januar 2018)
at hans største frykt var gasseksplosjon. Konsekvensutredningen har ikke
fortalt hvordan denne frykten nå er nullet ut. Tvert imot beskriver
konsekvensutredningen hvordan man skal spre utslippet for at skadene ikke skal
bli for store.
Pipene du klatret i på 80-tallet var bygd for det samme formålet: Spre utslippene så de ble fortynnet. Stadig høyere piper for å spre bedre. Men industrien i regionen har løst dette problemet med teknologi. Vi ønsker ingen industri som baserer seg på spredning av utslippene sine.
Pipene du klatret i på 80-tallet var bygd for det samme formålet: Spre utslippene så de ble fortynnet. Stadig høyere piper for å spre bedre. Men industrien i regionen har løst dette problemet med teknologi. Vi ønsker ingen industri som baserer seg på spredning av utslippene sine.
Et råd til deg Fredric: Ønsker du tillit som miljøaktivist må du melde deg inn blant teknologi-innovatørene. Du må heie på og bidra til at
de som nå sitter på teknologi for separasjon og resirkulering lykkes. De vil
gjøre det uten deg, men hvert tonn med zink og kobber og andre begrensede
ressurser vil være borte for alltid om du får din vilje i denne saka.
Knallbra skrevet Bård.
ReplyDeleteBra skrevet
ReplyDeleteJeg har ikke fulgt så nøye med i denne diskusjonen, men det du skriver virker overbevisende og godt formulert, Bård. Finnes det tilgjengelig teknologi på dette feltet nå eller i nær fremtid? Hvordan løser andre fremoverlente stater dette? Frykter man dårlige råd fra teknologene?
ReplyDeleteTakk for det! Du finner gode svar på dine relevante spørsmål i denne posten: http://telemarksopplevelser.blogspot.com/2017/11/fakta-som-ikke-gar-inn.html?m=1
DeleteSiden det ble skrevet har ting utviklet seg enda et hakk. OiW er igang med sin pilot idag, med oppstart fullskala neste år. Stena Recycling står klar med sin teknologi i løsningen de tilbyr sammen med Veidekke/BMR på Nesset -hvis de får lov å slippe til i dette som NOAH har hatt som sitt kongedømme. Sveits har langt flere forbrenningsanlegg enn Norge (19), og vil påby rensing på stedet fra 2021, da blir det vel litt for dumt at vi skal bygge nye hull til å kaste råstoffer verden vil gå tom for, etter at Sveits har gått for 100% resirkulering?